FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTS: Ljubav je misterij i najuzvišeniji osjećaj, ali i putokaz za život, poručile su pjesnikinje sa 40. tribine Razgovor s pjesnikinjom

Autor: Orhideja Štrk

Zagreb (HinaOTS) - Književnica Ana Horvat na svojoj je 40. tribini Razgovor s pjesnikinjom ugostila pjesnikinje Sanelu Vrkljan i Orijanu Nikolić, a događaj je dopunio i podržao gitarom i pjesmom Fran Markulin.

Književnica i voditeljica tribine Razgovor s pjesnikinjom Ana Horvat je na ovoj 'okrugloj' 40. tribini Razgovora s pjesnikinjom s posebnim zadovoljstvom pozdravila nazočne posjetitelje, te uvodno predstavila svoje gošće pjesnikinje Sanelu Vrkljan i Orijanu Nikolić, a glazbenog gosta, gitaristu i pjevača Frana Markulina zamolila je da se predstavi sam.

Foto: Pjesnikinje Sanela Vrkljan (lijevo) i Orijana Nikolić (desno) s voditeljicom tribine književnicom Anom Horvat (sredina).

Sanela Vrkljan (Usora, BiH, 1979.) je kao djevojčica doselila u Zagreb gdje je diplomirala, specijalizirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu. Radi u turizmu i hotelijerstvu u Hrvatskoj i SAD-u. Kao viši predavač drži predavanja iz područja turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva na visokim učilištima i fakultetima. Članica je Društva hrvatskih književnika. Objavila je tri knjige - romane "U potrazi" i "Zarobljeni", te zbirku pjesama "Krhkija od sjećanja" (2017.).

Orijana Nikolić (Šibenik, 1972.) je srednju školu završila u Trogiru, po zvanju je prirodoslovno-matematički tehničar. Nakon srednje škole dolazi u Zagreb na studij građevinarstva (koji nije završila). Od 1997. godine radi kao vozačica tramvaja. Pjesme je počela pisati u srednjoj školi, danas joj se ideje za pjesme rađaju dok vozi tramvaj, a najvjernije čitateljice i najbolji kritičari su joj kolegice s posla.

Foto: Voditeljica tribine Ana Horvat s glazbenim gostom Franom Markulinom.

Glazbeni gost - gitarist i pjevač - Fran Markulin student je Fakulteta elektronike i računarstva, a pohađa i klasičnu glazbenu školu. Napisao je i sam za sada dvije pjesme od kojih je jednu izveo u prvom glazbenom predahu, odmah po predstavljanju.

Nakon što su pjesnikinje pročitale po četiri svoje pjesme u izboru voditeljice, uslijedio je tematski razgovor s pjesnikinjama. Anu Horvat zanimalo je kako bi pjesnikinje definirale ljubav, što misle o odnosu ljubavi i pjesništva, iskrenosti u poeziji, zašto ima toliko pjesama o ljubavi, koja je razlika između ljubavnog i erotskog pjesništva te treba li pjesma biti 'zanatski' napisana.

Pjesnikinja Orijana Nikolić smatra da je ljubav "najiskreniji i najusvišeniji osjećaj koji budi pjesnika da ju podijeli s drugim ljudima". "Ljubav je, po ZET-ovskom, putokaz za život i ako želiš pokazati svijetu put tog života - slijedi putokaze", dodala je pjesnikinja. O razlici između ljubavnog i erotskog pjesništva kaže da su "erotske pjesme upućene nekome osobno i eksplicitne su". O iskrenosti u pjesmama, pjesnikinja je rekla: "Svaka čast znanstvenicima, ali moje pjesme su bunt protiv 'protokola' i 'kalupa' i moraju biti iskrene, pa kako ide - ide!" i dodala da pjesma treba trajati dugo.

Foto: Voditeljica tribine književnica Ana Horvat s pjesnikinjom Orijanom Nikolić.

Pjesnikinja Sanela Vrkljan za sebe kaže da "ne pripada današnjim trendovima", piše ljubavnu poeziju i ne pozna puno erotskih pjesnika, osim Vesne Parun. "Razlika je jasna - erotsko pjesništvo je više tjelesno, a ljubavno više platonsko", dodala je Vrkljan. O definiciji ljubavi kazala je da je ljubav za nju "jedina čista energija života, a kad je osoba vođena ljubavlju u radu - sva su nam vrata otvorena i sve se samo prostire ispred nas". "Misterij ljubavi postaje misterij života", kazala je pjesnikinja. Govoreći o 'zanatskom' pisanju pjesama ispričala je kratku anegdotu: nakon niza napisanih stručnih radova, u koje je unosila svoje osjećaje, napisala je dizertaciju na 'zanatski' način što je profesor komentirao riječima: "Čestitam, napokon ste napisali dizertaciju bez emocija!".  Svoje stavove o ljubavnoj poeziji završila je riječima: "Kako danas živimo, ljubav postaje istrošena vrijednost, jer se trendovi mijenjaju i nemaju pravu vrijednost".

Foto: Pjesnikinja Sanela Vrkljan u društvu voditeljice tribine Ane Horvat.

Pjesnikinje su nakon prvog niza odgovora na pitanja pročitale svaka po dvije pjesme u vlastitom izboru, a poslije glazbenog intermezza uslijedio je novi blok razgovora u kojem je voditeljicu Anu Horvat zanimalo imaju li pjesnikinje u svom radu podršku obitelji i poslovnog okruženja, odnosu zanimanja kojim se bave i pjesništva, kada su počele pisati, te pojedinostima iz života pjesnikinja.

"Majka mi je bila najveća podrška pisanju i slala je moje pjesme na razne natječaje, a tata je stalno pjevao kada je nešto radio i oboma je bilo stalo da se razvijam u ljubavi. A kako sam stvarala - Dalmatinci samo pogledaju kamen i - evo pjesme!", kazala je pjesnikinja Nikolić o podršci svoje obitelji njezinom pjesničkom stvaranju. Dok je bila mala, a odrastala je u malom mjestu Podorljak nedaleko Rogoznice, 'krala' je mamine knjige pa je tako već u petom razredu osnovne čitala Jesenjina, čitala je knjige kad god je mogla, a tu su bili i drugi poticaji, "šušti more, maslina, sve titra i sve to daje ideje". "Nema dobre poezije bez puno čitanja". dodala je Orijana Nikolić. U Zagrebu je nastavila pisati iz osamljenosti, a kada se zaposlila u ZET-u "vožnja tramvajem bila je najveća inspiracija za pisanje pjesama". "Iz tramvaja vidite i policijska svjetla i hitnu pomoć i svjetla semafora. Dugo se rađaju misli i - dođe ideja i onda se piše. Najbolje je u 13-ici - kada dođem na Žitnjak, uz pisanje pjesme u 15 minuta odmora vrijeme prođe u trenu!", rekla je Nikolić o utjecaju svog radnog mjesta na pisanje i dodala da njezine kolegice s posla jedva čekaju da vide njezinu prvu zbirku. 

Voditeljicu tribine zanimalo je kako se spajaju turizam i pjesništvo, pa je pjesnikinja Sanela Vrkljan odgovorila da se turizam "dobrim dijelom bazira na psihologiji s kojom pjesme imaju dosta dodirnih točaka". O svojim počecima pisanja, i želji da uđe u DHK, kazala je da je to počelo još dok je imala šest godina i kada je počela pisati. Potom je trebala ići na fakultet i htjela je upisati književnost što je njezin otac lijepo popratio riječima: "Ako si nesposobna upisati ekonomiju, onda odi studirati književnost" i tako je upisala ekonomiju. Članicom DHK postala je oko godinu dana od slanja zahtjeva, ali se nije opterećivala odgovorom koji je na kraju bio - pozitivan. Inače, radi na tri razine - kao predavač marketinga, vodi vlastiti hotel i piše. Pisanje romana ne predstavlja neki problem, ali pjesme zato nastaju u trenucima osame, pa čak i u automobilu. "Kada bi se povukla u osamu, riječi bi samo tekle. Ovako, uz rad sve ide sporije.

Slika: I ove se srijede na tribini tražilo sjedalo više...

Kako se polako bližio kraj tribine, Fran je odsvirao i otpjevao Cohenovu "Hallelujah", pjesnikinje su pročitale svoje najdraže pjesme, a publiku je te srijede, 22. siječnja, u prenapučenom prostoru antikvarijata Jesenski i Turk ponovno završno pozdravio Fran pjevajući Valjkovo "Vrijeme ljubavi"...
 
Izvor: HinaOTS
(HinaOTS)

(HinaOTS)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙