Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA, utemeljena je 27. srpnja 1990. kao iskaz informacijskog suvereniteta Republike Hrvatske, 11 mjeseci prije proglašenja njezine neovisnosti (25. lipnja 1991.). Od svoga osnivanja, Hina primjenjuje načela neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja na kojima je izgradila današnji kredibilitet. Kao nacionalna novinska agencija, Hina je glavni izvor dnevnih informativnih sadržaja u Hrvatskoj koji osigurava sveobuhvatan i vjerodostojan 24-satni servis domaćih i međunarodnih vijesti nacionalnim i lokalnim medijima, te ostalim pretplatnicima, odnosno komunikacijskim potrebama hrvatske javnosti u cjelini. Vijesti i drugi sadržaji Hine nalaze se u svim relevantnim hrvatskim medijima, a u podlozi oko dvije trećine svih vijesti u Hrvatskoj najčešće je agencijska vijest Hine, što je standard zastupljenosti novinskih agencija i u drugim zemljama.

Hina svoje sadržaje nudi kroz vijesti, fotografije i multimedijske servise koje preuzimaju svi relevantni hrvatski mediji, a trenutno ima oko 280 pretplatnika, među kojima su 84 medija, 140 institucija, ustanova i udruga, 30-ak najvećih hrvatskih tvrtki i 25 veleposlanstva.

Hina također služi kao kanal za ulazak vijesti svjetskih novinskih agencija u hrvatske medije, ali i kao izvor nacionalnih vijesti za velike inozemne agencije i medije, te na taj način utječe na međunarodnu zastupljenost Hrvatske. Hinine informacijske usluge preuzimaju britanski Reuters, njemačka novinska agencija DPA, francuska AFP, američke agencije Associated Press i Bloomberg, TV mreže Al Jazeera i TRT International, a u okviru partnerske suradnje i 30-ak europskih nacionalnih novinskih agencija.

Stotinjak novinara, urednika i fotoreportera svakodnevno proizvode od 250 do 300 vijesti iz područja politike, kulture, gospodarstva, znanosti, sporta na hrvatskom i engleskom jeziku, a mjesečno se objavi više od 15.000 fotografija i stotinjak video priloga. U bogatoj ponudi pretplatnicima su opći servis vijesti, međunarodni, gospodarski, financijski i engleski servis, te foto, video i audio servis, kao i informacijska baza i foto arhiv, s više od pet milijuna unosa.

Stranice Hine uključuju i javni servis s otvorenim sadržajima, uključujući i sažetke svih vijesti, te zasebne portale posvećene tematici EU, zdravlja i ekologije, a produkcija Hine prisutna je i na društvenim mrežama.

Hina je članica Europskog saveza novinskih agencija - EANA i Saveza mediteranskih novinskih agencija - AMAN, u kojima igra proaktivnu ulogu, potičući suradnju i razmjenu, a bila je i domaćinom njihovih skupova u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Hina također razvija suradnju i s novinskim agencijama u regiji, posebno s agencijom Federacije BIH - FENA.