FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori: Na 32 od 165 pravovaljanih listi nema dovoljno žena, odnosno muškaraca

Autor: Marija Udiljak

ZAGREB, 5. travnja 2024. (Hina) - Gotovo petina, tj. 32 od 165 pravovaljanih listi koje se natječu na izborima za Hrvatski sabor, nema dovoljno žena, odnosno muškaraca, pa njihovim predlagateljima u perspektivi prijete poprilične novčane kazne.

 

Zakon kaže da na izbornim listama, neovisno jesu li ih predložile političke stranke ili birači, od 14 kandidata, najmanje šest moraju biti žene, odnosno muškarci. U suprotnom, Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno je o tome obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH koji onda, ovisno o svojoj procjeni, pokreću prekršajni postupak koji u konačnici može završiti novčanom kaznom.

Kada bi u ovom slučaju bile izrečene kazne za sve 32 liste, to bi značilo da bi njihovi predlagatelji ukupno platili više od 212.000 eura kazne.

Naime, za svaku listu na kojoj nije vodio računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, njen predlagatelj može biti kažnjen sa 6. 636 eura.

Najviše takvih listi, 10 od predloženih 11, ima Odlučnost i pravednost, stranka Karoline Vidović Krišto, pa joj prijeti kazna od 66. 360 eura.

HDZ, koji s partnerima ima 11 izbornih listi, na devet nema dovoljno žena, što potencijalno 'nosi' kaznu od gotovo 60 tisuća eura.

Od 10 izbornih listi koje ima s partnerima, Domovinski pokret na četiri nije vodio računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, pa bi se mogao suočiti s kaznom od 26. 544 eura. O tome, na četiri od 11 listi, računa nije vodila ni Autohtona Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca, pa bi i ona u konačnici mogla platiti istu kaznu kao i DP.

Na dvije od 11 listi načelo ravnopravnosti spolova nije poštovala ni pravaška koalicija u kojoj je Hrvatsko bilo, pa joj prijeti 13. 272 eura kazne.

Na samo jednoj, od 11 listi, načelo ravnopravnosti spolova nije poštovala stranka Možemo pa bi njen račun mogao biti olakšan za 6. 636 eura, baš kao i račun stranke Ivana Pernara koji, također, na jednoj od 11 listi, nema šest žena, odnosno muškaraca.

Na drugoj strani, niz stranaka na svim svojim listama ima najmanje šest žena, odnosno muškaraca, među njima su Fokus (11 listi), Most (11), Radnička fronta (10), koalicija SDP-a (10), Socijaldemokrati (osam), koalicija Umirovljenici zajedno (10). 

Na svim listama za travanjske izbore ukupno je 2302 kandidata,  od čega 1.333 muškarca i 969 žena. U postotcima, omjer je 58 naprema 42, u korist muškaraca. 

(Hina) xum ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙