FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Autor: Duška Gerić Koren

ZAGREB, 14. srpnja 2022. (Hina) - Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine.

Projekt se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), priopćio je Leksikografski zavod Miroslav Krleža (LZMK).

Enciklopedija je objavljena usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju. Tiskano izdanje predviđeno je u četiri sveska posvećena zaokruženim tematskim cjelinama, a prvi je izišao u prosincu 2018. godine.

Drugi svezak HTE obrađuje tehničke i biotehničke discipline: kemijsku, prehrambenu, tekstilnu, grafičku tehnologiju i biotehnologiju, rudarstvo i metalurgiju, te s tim područjem usko povezane discipline, farmaceutsku i drvnu tehnologiju te poljoprivrednu tehniku, kao dijelove farmacije, šumarstva i agronomije.

U središtu je ovoga sveska tehnologija kao skup znanja o načinima izradbe i proizvodnje proizvoda te je više od ostalih okrenut hrvatskoj industrijskoj baštini i proizvodima koje čitatelji prepoznaju s polica robnih kuća, različitih trgovina i trgovačkih centara.

Pojedina se tematska područja nastojalo obraditi kronološki, od prapovijesti do današnjih dana, ujedno prikazujući i rukotvorske i obrtničke načine proizvodnje koji su prethodili industrijskima, ističu iz LZMK-a.

Osim disciplina, Enciklopedija donosi prikaze osoba, institucija, tvornica i proizvoda čija su imena nerijetko utkana u kolektivno pamćenje i kulturni identitet nacije: primjerice nobelovac Vladimir Prelog, izumitelj žarulje s volframovom niti Franjo Hanaman, otac masovne eksploatacije nafte u svijetu Antun Lučić.

Od tvornica tu su one koje predstavljaju začetke naše industrije – riječka Hartera ili Pamučna industrija Duga Resa, negdašnji gospodarski divovi – Jugovinil, Jugoplastika, Karbon, Dioki, Sljeme, Gorica, Jedinstvo, Šavrić, Astra, DTR, Kamensko, Nada Dimić, te one koje uspješno posluju i danas – Pliva, INA, Podravka, Varteks, PIK Vrbovec, Belje, Dukat, Franck, Gavrilović, Kraš, Ledo; od proizvoda Cedevita, Vegeta, Sumamed, Maraskino i mnogi drugi.

Drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije sadrži 933 stranice, 66.837 redaka teksta (2228 autorskih kartica) i gotovo 2000 ilustracija, karata, crteža, tablica. Na njemu je radilo 179 suradnika, a glavni je urednik Zdenko Jecić.

(Hina) xpp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙